Hogyan mossuk a törölközőket, hogy illatosak és puhák maradjanak?

Egy kellemes fürdő után kiszállsz a kádból, és egy illatos és bolyhos törölközőbe akarod burkolni magad. Ehelyett néhány hónapos használat után azt tapasztalja, hogy a törölköző helyett valami kemény, büdös rongyot kap. Szeretné visszahozni az örömöt és a végső kikapcsolódás érzését a fürdőszobájába? Tippeket adunk, hogyan mosd a törölközőket és a fürdőlepedőket, hogy puhák és selymesek maradjanak.

Az anyagi kérdések

Törülköző vásárlásakor keressen jó minőségű természetes anyagot, amely puha és nedvszívó szálakkal rendelkezik. A tiszta pamut az ideális, és minél nagyobb a grammsúlya, annál kényelmesebbnek fogja érezni a használatát. Válasszon kiváló minőségű, nagy szövetsűrűségű pamutból készült törölközőket. A minőség magasabb ára valóban kifizetődik.

Törülközőket külön mosni

Az új törölközőket és fürdőlepedőket az első használat előtt célszerű kimosni. Ne adjon hozzá más ágyneműt, még ágyneműt sem, mivel a pamut törölközők kezdetben felesleges szálakat bocsátanak ki magukból, és ráncosodhatnak. A mosógépet ne töltse zsúfolásig, hogy a törölközőknek legyen elég helyük a mosáshoz és a vízben való áztatás után is.

Figyeljen a színekre is

Az ideális választás otthonra az egyszínű törülközők és fürdőlepedők lennének, hogy együtt moshatók legyenek bármilyen mennyiségben. A normális világban, legalábbis a mosás előtt, a törölközőket fehér és világos, illetve sötét és színes ruhákra osztjuk.

Kevesebb por, több finomság

A túl sok mosószer durva és merev törülközőket eredményezhet. Javasoljuk, hogy a mosószer mennyiségének körülbelül felét használja, és adjon hozzá egy extra áztatási ciklust, hogy kimossa az összes port. A gél tisztítószer könnyebben oldódik vízben, de ezt is csak takarékosan használja.

A kemény vízről köztudott, hogy magas ásványianyag-tartalma miatt a mosószer nehezen oldódik fel, így a mosógépben koszos és ragacsos lerakódások képződnek a törölközőkön. A jobb hatás érdekében, valamint a víz és a szövet lágyítása érdekében a porhoz egy kis szódabikarbónát is adhat, de vigyázzon, hogy a szódabikarbónát soha ne keverje ecettel a szövetlágyító helyett. A mosógéped túlcsordul.

Ecet helyett vízlágyító

Míg a textilpuhítónak az a feladata, hogy a ruhákat puhán és illatosan tartsa, a törölközőkhöz való textilpuhítót felejtse el. A lágyítószerek gyakran tartalmaznak olajokat és kőolaj alapú összetevőket, amelyek csökkentik az anyag nedvszívó képességét. Ha a lágyítót fehér ecettel helyettesíti, a törölközői puhák és baktériummentesek lesznek, a mosógép pedig mentes lesz a maradéktól. Ne használjon kémiai fehérítőket, amelyek ellapítják a szálak hurkáit.

Csökkentse a hőmérsékletet

Az ágyneműk és törölközők főzésének napjai már a múlté. Ha gyönyörűen puha fürdőlepedőket szeretne, csökkentse a mosási hőmérsékletet legfeljebb 60 fokra. A hosszú mosás forró vízben valószínűleg a legrosszabb dolog, amit a törölközőkkel tehet. Ha vasaláskor felforralja vagy megégeti a pamutot, soha többé nem lesz puha.

Tartsa őket szárazon

Soha ne hagyja a törülközőket hosszú ideig nedvesen és gyűrötten a padlón vagy a kosárban heverni, a szálak feleslegesen megtörnek. A törölközők sem tölthetnek feleslegesen sok időt a mosógépben vagy a szárítóban. A nedves törülközők és a zárt tér a baktériumok táptalaja.

Ha a törölközőket és fürdőlepedőket mosás után a szabadban szárítja, inkább árnyékos helyet válasszon, mint közvetlen napsütést. Bár télen ez csábító módja a gyors szárításnak, a jó minőségű törölközőket és fürdőlepedőket inkább lazán szárítsa a térben, mint közvetlenül a forró radiátoron.

A szárítóban igen, de óvatosan

Lehetőség van a törölközőt alacsony hőmérsékletű szárítóban, speciális programmal szárítani, hogy ne sérüljenek a szálak. A törölközők és a fürdőlepedők csak akkor maradnak bolyhosak, ha a szárítóban kering a hő. Ezért is csak félig szabad megtölteni. Ha a program közepén megállítja a szárítást, és kirázza az összegubancolódott törölközőket, a bolyhosító hatás még nagyobb lesz.

Hajtsa, ne vasalja

A törölközőket és fürdőlepedőket mindig csak akkor hajtsa össze és tárolja, ha tökéletesen szárazak, és csak száraz, szellős helyen. Csak azokat hagyja a fürdőszobában, amelyeket éppen használ. Soha ne vasaljon törölközőt vagy fürdőlepedőt, mivel a vasalás csökkenti a nedvszívó képességet és károsítja a szálakat. Vigyázat! A bolyhos törölközők több helyet foglalnak a szekrényben.

Vigyázzon magára és a törölközőire

A törölközőket és a törülközőket a testhez szorítja, miközben használja őket. Ezért tartsa őket tisztán és szárazon, és legalább hetente egyszer cserélje le őket tisztaakra. Ha a törölközői már elhasználódtak, lehet, hogy ideje újakat vásárolni.


Egyedi méretre varrás A szövet kínálatból
Excluzív ajánlat több mint 10 000 termékből
Cseh termékek Minőséges lakástextil
30 napos visszaküldési lehetőség A vásárlás napjától
1199 Csomag pontok Magyarország területén