Közzétéve 2019.09.06.

Hogyan válasszunk ágyneműt? Egy nagyszerű vásárlási útmutató

A jó minőségű lepedő elengedhetetlen a pihentető alváshoz. Ez nem csak egy jelentéktelen részlet. Ha fázol, valószínűleg nem fogsz elaludni egy hideg lepedőn. Válassza ki tehát a megfelelő anyagot, méretet és szabást.

lap

A legkelendőbb típus a frottír lepedő, de egyre népszerűbbek a trikólepedők is. Azok, akik szeretik a hagyományos klasszikusokat, és szívesen visszatérnek hozzájuk, nagyobb valószínűséggel választanak klasszikus 100% pamut lepedőt klasszikus kivitelben, vagy választanak egy modernebb opciót, a feszítőgumival ellátott pamut lepedőt. A luxus szerelmesei viszont választhatják az elegáns damasztot. A lepedők széles színpalettája lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedjenek az ágyneműhöz és a hálószoba vagy a gyerekszoba berendezéséhez. 

1. Feszített lemez vagy ponyva? Miben különböznek?

Vitorlák

A rugalmas feszítőlemezek népszerűsége egyértelműen győzedelmeskedik. De néhányan még mindig keresik a négyszögletes lapokat. Ebben az esetben olyan méretet válasszon, amely a matrac mind a négy oldalán elegendő átfedéssel rendelkezik, amelynek legalább 20 cm-nek kell lennie. A lepedő ezután könnyen behajtható a matrac alá a matrac teljes kerületén. Ezekkel a lepedőkkel azonban nem fogja tudni elkerülni a vasalást.

lepedő lap

lepedő lap

Feszített lemezek

A feszített lepedők minden sarkában van egy varrás, amely természetesen meggörbíti a lepedőt a matrac alatt. Az alsó szélén egy gumiszalag található, amely megnyújtja a lepedőt, hogy ne gyűrődjön és jól tartson. Ideális a kényelmes alváshoz. Ráadásul végre búcsút inthet a vasalónak. Ha azonban kis méretet választ egy nagy matracra, az anyag nagy igénybevételnek van kitéve, és hamarosan idő előtt elhasználódik. Ezért még a feszített lepedők esetében is jól mérje ki a matracát.

lepedő lap

lepedő lap

2. A megfelelő lapméret kiválasztása

Először is, mérje meg a matracot

Először is ki kell választania a megfelelő méretű lepedőt, amelynek mindig illeszkednie kell a matrac méretéhez. Három dimenziótól függ, azaz a hosszától, szélességétől és magasságától. Minden matrac hossza, szélessége és magassága eltérő. Manapság egyre népszerűbbek a magas matracok, amelyek akár 40 cm magasak is lehetnek, ezért nagyon alaposan mérje meg. Ebben az esetben válasszon lepedőt magas matracokhoz.

Hogyan ismerjük meg a méreteket

A klasszikus pamut lepedők kivételével minden lepedőnél a matrac vagy ágy méreteit adjuk meg. A matracok vagy ágyak esetében általában a lepedő méreteinek megfelelő méreteket adják meg. Ezért a megfelelő lepedő megvásárlásához ismernie kell a matrac méretét. Vásárláskor tartsa szem előtt, hogy milyen magas a matrac. A normál lepedőket legfeljebb 20 cm magas matracokhoz tervezték. Ha magasabb matraccal rendelkezik, keressen olyan speciális lepedőtípusokat, amelyeket magas matracokhoz terveztek. A frottír lepedők gyűjteményében magas matracokhoz való lepedőket is talál, akár 40 cm magasságig.

A lapok alapvető méretei

Egyéb atipikus méretek: 120x200 cm, 140x200 cm és 160x200 cm. Ha nem találja meg, amit keres, hagyja, hogy megvarrjuk Önnek. Bizonyára sokféle anyagból és színből fog választani.

3. Lemeztípusok anyag szerint

Pamut lepedők

A pamut természetes anyag. A tiszta pamut lepedők sztreccs és lepedő formában is kaphatók. Sok mosás után is megőrzik élénk színeiket és hosszú élettartamúak. Hipoallergén, légáteresztő, izzadságelnyelő, nyáron hűvös, télen meleg. A feszítőgumival ellátott változatban egy húzózsinór húzza a matrachoz, és még vasalni sem kell. Lepedő formájában nem nyúlékony, 100% pamutvászonból készült, egész évben használható, nyárra is alkalmas. A 140x240 cm-es méret egy klasszikus egyszemélyes ágyon is elfér. A lepedő bármilyen felkínált anyagból megvarrható.

Jersey lepedők

A jersey lepedők kötött anyagból készülnek, azaz olyan anyagból, amelyet mindannyian ismerünk, például a közönséges pólókból. A kötöttáru alapja rugalmas szálakkal dúsított pamut. Ezek természetes anyagok, amelyek ebben a kivitelben nagy tartóssággal rendelkeznek. Ráadásul nem kell őket vasalni. Ezenkívül a nagyobb gramm tömegű kötött trikólepedő kellemes tapintású is. Egész évben használható, különösen nyáron. 95% kiváló minőségű pamutból és 5% elasztánból készül, hogy a lepedő rugalmas legyen, tökéletesen illeszkedjen a matrac köré, és ne gyűrődjön.

trikólepedő

trikólepedő

Terry lapok

Ezek a klasszikus frottírból készült lepedők a magas sarkoknak köszönhetően tökéletesen tapadnak még a magasabb matracokhoz is. Az alagútba varrt gumik a matrac teljes oldalát körbeölelik. A különleges kötés alacsony és sűrű hurkokkal rendelkezik, amelyek kellemes, mohás felületet hoznak létre. A lepedő felső hurokja pamut, a láncfonal pamut/poliészter keverék, amely tökéletesen körülöleli a matracot. A frottír lepedő gyönyörűen puha, gyengéd és kellemesen meleg. Ideálisak téli használatra, de egész évben használhatóak. Ráadásul nem kell vasalni őket.

frottírlap

frottírlap

Damaszk lapok

A damaszt lepedők a luxus varázsát nyújtják. Az Atlas Gradl elegáns, 2 cm széles, finom csíkokkal díszített damaszt lepedőit, amelyek nagyon finom szálú, 100%-os fésült pamutból készült damaszt vászonból készültek, könnyen kiegészítheti ugyanolyan mintájú damaszt lepedőkkel. Akkor az eredmény tökéletes lesz. A damaszt magas fényű, fényűző megjelenésű, nagy szilárdságú és kevéssé zsugorodik. A szállodákban is megtalálhatók.

damaszt lap

damaszt lap

Mire kell figyelni

Számos olcsó lepedő van a piacon, amelyek rossz minőségű anyagokból készülnek, alacsony a súlyuk, és nem ölelik tökéletesen a matracot. Ezért nagyon rövid az élettartamuk. Kínálatunkban kizárólag cseh gyártók minőségi lapjai szerepelnek, számos méretben kínáljuk őket, még atipikus méretben is. Lepedőink előnye, hogy 60 °C-on moshatók, ami biztonságosan elpusztítja az allergéneket, vírusokat és baktériumokat. 

  • Cseh márka vagyunk
  • Méretre varrunk
  • Több mint 700 vásárlói vélemények
  • Egyedülálló termékek
  • 30 napon belüli elállási jog, áru visszaküldése
  • Ingyenes szállítás 32 000 Ft tól